ČEVAK k modernizaci úpravny vody v Nové Vsi nad Lužnicí

blank

Rekonstrukce úpravny je zdárně u konce. Díky nové technologii objekt může upravovat i podzemní vodu z nově zřízeného vrtu. Obec tak již není závislá jen na jednom zdroji, kterým bylo štěrkopískové jezero Halámky. Obec Nová Ves nad Lužnicí leží na horním toku Lužnice na okraji CHKO Třeboňsko a žije zde 350 obyvatel. Na řece se nachází dvě přírodní rezervace, Krabonošská Niva a Horní Lužnice.

„Obě varianty úpravy surové vody, a to jak z jezera, tak z nového vrtu, který je vzdálený 150 metrů od úpravny, jsme již úspěšně vyzkoušeli. Upravovat surovou vodu rozdílného složení nám umožňují dva moderní, plně automatické filtry,“ řekla vedoucí provozní oblasti Východ Olga Štíchová ze společnosti ČEVAK.

Firma byla rovněž zhotovitelem čtyřmilionové akce. Stavba se skládala ze tří etap, jejichž součástí také bylo vystrojení nového vrtu, jeho propojení s úpravnou a kompletní rekonstrukce úpravny, včetně elektroinstalace a nové fasády.

„Po několik měsíců musela být dokonce původní úpravna odstavena. O dodávku pitné vody se postarala mobilní úpravna vody s automatickou tlakovou stanicí,“ doplnila Olga Štíchová. Společnost ČEVAK zajišťuje dodávky pitné vody a odpadních vod pro více než půl milionu obyvatel Jihočeského kraje a části Plzeňského kraje a Vysočiny.

Scroll to Top