Povodí Moravy: Vřesůvka je už bez nánosů a má nové opevnění

blank

Sesouvání břehů a zanesené koryto byly hlavními důvody prací, které v současnosti dokončuje Povodí Moravy na drobném vodním toku Vřesůvka ve Výšovicích. Od začátku června až do konce října zde provedli vodohospodáři soubor opatření. Díky tomu zabránili trvalému zanášení toku, zajistili soustředění malých průtoků a předešli podemílání břehů.

„Na přibližně 400 metrů dlouhém úseku Vřesůvky ve Výšovicích jsme provedli úpravy původního profilu koryta toku včetně kynety tak, aby byl profil lépe udržovatelný a přitom se blížil přírozenému stavu. Vzhledem k tomu, že se nacházíme v zastavěné části obce, tak jsme stabilizovali opevnění toku lomovým kamenem,“ sdělil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Díky tomu došlo ke zlepšení ekologické i hygienické funkce toku. „Toto opatření nám umožňuje v době sucha soustředit nízký průtok do dva metry široké a 20 centimetrů hluboké kynety v korytě. Vede to k tomu, že se voda méně odpařuje a tento stav je lepší i pro živočichy a na vodu vázaná společenstva,“ vysvětlil Gargulák.

Proběhlo také odtěžení nánosů z profilu koryta. Podle mluvčího podniku Petra Chmelaře těžba probíhala s pomocí bagrů, v obtížných úsecích ale také ručně. „Aby Povodí Moravy zamezilo sesouvání a podemílání břehů na území obce, zpevnilo koryto Vřesůvky lomovým kamenem. Svahy nad opevněním byly upraveny a osety travní směsí. Součástí opatření byla náhradní výsadba, při které byly použity stromy dopěstované do výšky alespoň 1,8 metru. Celkem se jednalo o 15 stromů, konkrétně se o babyku, jeřáb a dub,“ doplnil Chmelař.

Nyní může Povodí Moravy zažádat o vydání kolaudačního souhlasu. Akce si vyžádala náklady 3,2 milionu korun a byla financována z dotačního programu ministerstva zemědělství.

Scroll to Top