Moravskoslezský kraj k podpoře vodohospodářské infrastruktury

blank

Krajské peníze opět pomohou k výstavbě vodovodů, čistíren odpadních vod nebo kanalizací. Na infrastrukturu mohou obce požádat až o pětimilionový příspěvek. Kraj rovněž nabízí prostředky na studie, které obcím navrhnou způsob, jak mohou nejlépe nakládat s dešťovou a odpadní vodou. I s příspěvky na boj se suchem přerozdělí 39,5 milionu korun.

„V souvislosti se změnou klimatu a suchem, které nás začalo každoročně trápit, je nutné, aby v regionu fungovala co nejlepší vodohospodářská infrastruktura. Její budování kraj podporuje dlouhodobě. Letos jsme přispěli na čistírny odpadních vod obcím Dívčí Hrad, Závada a Osoblaha. Krajské peníze šly také na vodovod ve Velkých Heralticích a v Brumovicích, obec Těrlicko dostala skoro 4 miliony na kanalizaci, podporu získaly i Petrovice u Karviné,“ vyjmenovala náměstkyně hejtmana kraje pro životní prostředí Jarmila Uvírová.

Obce mohou také žádat o finance na nakládání s vodami. „Dva miliony korun rozdělíme na podporu projektů, které obcím pomohou najít způsob, jak využívat dešťovou a odpadní vodu. Jsou oblasti, kde je nejlepší nechat tyto vody zasakovat, někde je nejvhodnějším řešením výstavba centrální čistírny odpadních vod, jinde jsou na místě čistírny lokální. To právě pomohou určit studie, na které může každá obec od kraje získat až 400 tisíc korun,“ řekla Jarmila Uvírová.

Kromě toho mají možnost získat podporu v oblasti environmentálního vzdělávání a poradenství. „Kraj opět přispěje na naučné stezky, workshopy zaměřené na ochranu přírody, kampaně podporující třídění odpadů, vzdělávací akce pro děti i dospělé a projekty, které posílí vztah společnosti k přírodě, udržitelnosti a k životnímu prostředí,“ doplnila Uvírová. O dotace je možné žádat od 29. října do 29. listopadu.

Scroll to Top