Čistírna na Císařském ostrově mezi Stavbami roku 2019

blank

Mezi oceněnými jsou vzdělávací a výcvikové středisko UPO Velké Poříčí, budova DRN v Praze, přestavba a rozšíření čistírny odpadních vod na pražském Císařském ostrově, mateřská škola Nová Ruda ve Vratislavicích nad Nisou, Ájurvédský pavilon v Počátkách a Corso Pod Lipami v Řevnicích. Středisko UPO ve Velkém Poříčí získalo také cenu veřejnosti. Titul Zahraniční stavba roku získal zdvihací most přes řeku Martwa Wisla v polském městě Sobieszewo.

Soutěž organizuje Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství. Letos se jednalo o 27. ročník, kdy o ocenění usilovalo 53 projektů v kategorii domácích staveb. Porota následně nominovalo 17 z nich. „Letošní úroveň byla velmi vysoká. Pětici titulů udržet nešlo, i tak je šest jen dolní hranicí. Nebylo by však vhodné tituly devalvovat výraznějším zvyšováním jejich počtu. Jako obvykle čekala porotu rozmanitá skladba staveb, z toho některé typy zcela nově. Od mateřské školy přes halu logistického centra k železnici, přehradě a čistírně odpadních vod,“ uvedla předsedkyně poroty Radomíra Sedláková.

Pražský magistrát na jednu z nejnákladnějších staveb v historii českého vodárenství vynaložil 6,6 miliardy korun. Investice by podle něj měla přispět ke zlepšení životního prostředí v hlavním městě. Současná stavba má splňovat nejpřísnější evropské směrnice, což by měl potvrdit její zkušební provoz.

„Zároveň bude možné po ukončení zkušebního provozu v prosinci 2019 přistoupit k modernizaci a rekonstrukci stávající vodní linky, která v současné době slouží hlavnímu městu přes půl století,“ uvedl loni magistrát. Podle generálního ředitele společnosti SMP CZ Martina Doksanského se jedná o největší vodohospodářskou stavbu v Čechách za posledních třicet let.

„Byla nesmírně náročná, hlavně s ohledem na složité místní poměry. Vznikla ve stísněných podmínkách na Císařském ostrově, a navíc z větší části pod úrovní hladiny Vltavy. Dokončení této stavby za necelé tři roky byl hektický výkon. Jsme pyšní na to, že jsme byli u toho,“ popsal Doksanský.

Scroll to Top