Chemikálie v Berounce rybám neublížila

blank

Nebezpečí z Berounky nehrozí a všechna opatření v souvislosti s kontaminací vody v řece se ruší. Tak lze v kostce shrnout vyjádření Heleny Frintové z kanceláře hejtmanky Středočeského kraje. Informoval o tom Deník.

Opatření zavedená v souvislosti s únikem přípravku na impregnaci dřeva v Klatovech se podle Frintové kompletně a v plném rozsahu ruší. Zároveň již také neplatí doporučení nekonzumovat ulovené ryby. Podle laboratorních rozborů ryb chycených již v Úhlavě je maso zcela bezpečné. „Ryby ulovené v tocích zasažených havárií je možné konzumovat bez omezení,“ tlumočila Frintová sdělení Státního veterinárního ústavu Praha s tím, že analýzy prokázaly zdravotní nezávadnost. Kontaminace postupující korytem řeky prošla středočeskou částí Berounky na Rakovnicku, Berounsku a na Praze-západ v uplynulých dnech.

Plzeň má zásoby vody na dva dny

S únikem nebezpečné látky do Úhlavy, která zásobuje Plzeň pitnou vodou, se opět otevřela otázka náhradního zásobování krajského města. Deník Právo uvedl, že podle mluvčí Vodárny Plzeň Dany Veselé s ohledem na stávající kapacitu vodojemů lze vytvořit zásobu pitné vody maximálně na osmačtyřicet hodin. Místní rezervoáry pojmou podle vodohospodářů 82,5 tisíc kubíků pitné vody, některé ale zásobují města a obce v okolí. Plzeň denně spotřebuje zhruba třicet tisíc kubíků vody.

Vodohospodáři uvedli, že záložní zdroj v podobě řeky Radbuzy se osvědčil. Vybudování náhradních zdrojů je nyní podle náměstka primátora Pavla Šindeláře nereálné. Bylo by na ně potřeba nejméně 400 milionů. Pro havarijní zdroj je však už vydané uzemní rozhodnutí a město má vykoupené pozemky.

Scroll to Top