Obvinění za únik fenolu v Děčíně

blank

Dva lidské životy a několik zraněných si vyžádal únik jedovatého fenolu ze společnosti Chemotex v Děčíně v dubnu 2018. Okolí firmy, která se zabývá výrobou průmyslové chemie, kosmetiky a drogerie, tehdy nebylo kontaminováno. Příčinou havárie bylo prasknutí přečerpávací hadice. Obviněni byli tři lidé.

K jednomu z obviněných patří podle kriminalistů pracovník, který zahájil čerpání fenolu z autocisterny do zásobníku v rozporu s předpisy a měl zvolit jinou metodu. Policie vyslechla desítky svědků, zatím však neuvedla, jaký trest obviněným hrozí. Fenol má obvykle leptavé účinky na všechny tkáně v těle. Látka se vstřebává všemi cestami včetně kůže a brzy se začne projevovat jeho systémová toxicita. Cílovými orgány jsou játra a ledviny a výrazné dopady má také na dýchací a oběhový systém.

Při kontaktu s fenolem postižená osoba pociťuje pálivou bolest. V ústech, jícnu a žaludku se objevuje bílá nekróza. K projevům systémové toxicity patří bolesti hlavy, závratě, hypotenze, komorová arytmie, mělký dech či pobledlost. Po prvotních křečích může člověk upadnout do bezvědomí. Při loňské havárii fenol neunikl do kanalizace ani do povrchových vod, nedostal se ani mimo areál chemičky.

Scroll to Top