Pomohou libereckým Kateřinkám nové vrty?

blank

Městskou část Liberce – Kateřinky – trápí nedostatek pitné vody. Není totiž napojená na vodovodní řad a lidé jsou odkázáni na vodu ze studní, které je stále méně. Kvalita vody z nich se navíc zhoršila a dnes ji lze využít pouze k zalévání zahrad. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. 

„Je to skutečně problém. Dochází tu pitná voda a žádný nový zdroj tu není. Je to pro nás zásadní věc. Díry v silnici přežijeme, ale bez vody těžko. A tahat balené vody z města jde jen po určitý čas, není to řešení napořád,“ uvedl člen osadního výboru Kateřinek Martin Dušek. Město již vybralo možnou lokalitu pro nové vrty.

„Jde o geofyzikální měření na principu velmi dlouhých vln, kdy se při prostupu těchto vln horninovým prostředím dá rozpoznat, kde jsou zásoby vody. A ukázalo se, že dostatečné zdroje by tam měly být,“ řekl náměstek primátora Jiří Šolc. Potvrdit to ještě musí hydrogeologický posudek, který si na obou místech vyžádá náklady 50 tisíc korun. „Pokud se předpoklad potvrdí, postavily by se na těch místech odběrné stanice. V podstatě by šlo o vrty, ze kterých se přečerpá voda do zásobníku. Z něho si zájemci mohou načerpat vodu,“ uvedl Šolc.

Samotná výstavba vrtů má vyjít na milion korun, z čehož by mohla 85 procent nákladů pokrýt dotace. „Vloni jsme zkoušeli žádat vodárny, aby k nám s cisternou přijely, ale marně. Údajně nemají dost cisteren. Situace už ale začíná být zoufalá. Vodou tu všichni neskutečně šetří, ale ono už nebude za chvíli čím šetřit. I nádrže na dešťovou vodu jsou prázdné. Také je problém s tím, že sem jezdí lidé z města s barely a berou nám vodu z přírodního koupaliště. Vozí si ji na zalévání zahrad. Město by sem mělo dát nějakou zákazovou ceduli,“ doplnili si místní.

Scroll to Top