Mobilní aplikace ČHMÚ a ČHMÚ+ mají nové produkty

blank

Český hydrometeorologický ústav loni na jaře 2018 spustil dvě nové mobilní aplikace ČHMÚ a ČHMÚ+. Vytvořila je společnost OKsystem.

Aplikace ČHMÚ prezentuje vybrané produkty, mezi které patří předpověď počasí na nejbližší dny, předpověď srážek, výstrahy na nebezpečné jevy, během sezóny také předpověď aktivity klíšťat a umožňuje také zobrazení předpovědí pro uživatelem nastavené lokality.

Aplikace ČHMÚ+ prezentuje další produkty ČHMÚ pro odbornou veřejnost. Ty zahrnují informace ve stanicích, předpovědní mapy modelu Aladin, hydrologické informace, riziko přívalové povodně a informace o kvalitě ovzduší. Umožňuje také průběžné sledování stavu vod ve vybraných stanicích.

Nyní ústav vydává velkou aktualizaci obou aplikací, která zahrnuje nové funkce. Provozováním a postupným vylepšováním mobilních aplikací ČHMÚ by ústav rád usnadnil veřejnosti přístup k výstupům, zejména k těm, které jsou hodně proměnlivé v čase a najdou využití v každodenním životě.

„Doufáme, že novinky potěší mnoho uživatelů. V tiskové zprávě najdete v krátkosti to zásadní i s obrazovým záznamem, videoprezentaci najdete na facebooku ČHMÚ. Textový manuál je zveřejněn na internetových stránkách ČHMÚ pod složkou Mobilní aplikace. Věříme, že jsme o krok blíže k vaší spokojenosti. Produkt nadále budeme vyvíjet, společně s vámi – uživateli. Velký dík patří tedy i Vám, kteří reagujete a posíláte nápady. Dál s námi můžete komunikovat prostřednictvím e-mailu mobil@chmi.cz,“ popisuje manažer komunikace ČHMÚ Janek Doležal.

Podle ředitele ČHMÚ Marka Riedera byly důvody pro tvorbu aplikace dva. „Primárně bylo podstatné, že produkujeme velké množství informací a dat, která žádným způsobem neprezentujeme. Nebyla žádná mobilní aplikace na hydrologické údaje nebo pro informace o čistotě ovzduší. Stejně tak nebyly podrobnosti z modelu Aladin, i když existuje mobilní aplikace, která předpovědi má. Motivací tedy bylo prezentovat výsledky navenek. Druhým důvodem bylo také to, že velké množství uživatelů mobilních telefonů má od výrobce operačního systému informace o počasí. Nebo si lidé stahovali norskou aplikaci Yr.no. Tak jsme si říkali, že to je škoda, protože máme informace podrobnější a přesnější než Norové. Proč je tedy neposkytnout veřejnosti?“ uvedl v dubnu 2018 Mark Rieder.

Podle něj je hlavním cílem rozvíjet a zpřesňovat stav odborných činností a povinností ČHMÚ, k nimž patří předpovědní a výstražná služba, meteorologie a klimatologie, hydrologie a kvalita ovzduší.

Scroll to Top