Babiš přijal kambodžského premiéra Hun Sena, mluvilo se také o vodohospodářství

blank

V pondělí 14. října 2019 přijal premiér Andrej Babiš v Kramářově vile kambodžského premiéra Hun Sena. Předmětem jednání byly zejména otázky vzájemných vztahů obou zemí včetně rozvojové spolupráce a humanitární pomoci. V ekonomické spolupráci se jednání soustředilo na bilaterální obchod, komerční projekty navazující na oblasti pokryté rozvojovou spoluprací či na obrannou spolupráci. Nechyběla ani problematika dodržování lidských práv.

„Mluvili jsme o výstavbě nemocnice a čistírny odpadních vod v Kambodži českými firmami. Otevřeli jsme také možnost spolupráce v obranném průmyslu, Kambodža má například české letouny L39, což vidím jako dobrý styčný bod pro další spolupráci v této oblasti. Kambodža velice stojí o to, abychom pokračovali v dlouholeté tradici vzdělávací spolupráce. V tehdejším Československu, a následně v České republice, totiž studovaly stovky kambodžských studentů, mezi které patří také kambodžský král Norodom Sihamoni. Velmi si tohoto lidského pouta vážím,“ řekl český premiér po jednání s kambodžskou delegací.

Obě země spojuje dlouhodobá aktivní zahraniční rozvojová spolupráce. „Řekl jsem panu premiérovi Hun Senovi, že si vážíme toho, že Česká rozvojová agentura obdržela v roce 2017 kambodžský královský řád za svou činnost. Velký přínosem pro rozvojovou spolupráci i pro česko-kambodžské vztahy bylo úspěšné vypořádání dluhu Kambodži vůči ČR v roce 2017, jehož část byla alokována právě na rozvojové projekty,“ doplnil Babiš.

Scroll to Top