Pokuta za nelegální odběr vody na zasněžování sjezdovek

blank

Inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany vod v Ostravě uložili dvě pokuty v celkové výši 517 800 korun společnosti SKI Bílá – Služby. Firma totiž při umělém zasněžování sjezdovek bez povolení odebírala povrchové vody z Bílé Ostravice v Beskydech a řádně neměřila její množství.

Společnost porušila vodní zákon. Podle inspekce odčerpal provozovatel sjezdovek ze dvou míst na Bílé Ostravici celkem 23 390 metrů krychlových povrchových vod, za což dostal pokutu 467 800 korun. „K odběru neměl provozovatel platná vodoprávní povolení. Ta byla propadlá. Pokuta se stanovuje výpočtem podle vodního zákona. V tomto případě činí sazba pokuty dvacet korun za každý metr krychlový nedovoleně odebraných povrchových vod,“ uvedl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Ostravě Karel Kozubek.

Od konce listopadu 2017 do konce března 2018 také provozovatel neměřil množství odebrané vody z Bílé Ostravice tak, jak mu stanovuje zákon. Ačkoliv se firma proti pokutám odvolala, tak je potvrdilo ministerstvo životního prostředí.

Ministerstvo zemědělství v dubnu 2018 rozhodlo také o tom, že nezpoplatní vodu na výrobu umělého sněhu. Odběry jsou údajně zanedbatelné. Vodohospodáři i ekologové se obávají, že výkonnější zasněžovací technika v budoucnu ublíží vodním živočichům.

Vodaři a ekologové si od zpoplatnění slibovali lepší regulaci a ochranu přírody. Jejich naděje se nesetkaly s pochopením u ministerstva zemědělství. Provozovatelé skiareálů odebrali v roce 2016 zhruba tři miliony kubíků vody. Ministerstvo uvedlo, že je to méně než půl procenta celkového odběru povrchových vod v zemi.

Například ředitel Asociace horských středisek Libor Knot v roce 2017 uvedl, že majitelé uměle zasněžují 80 až 90 procent areálů. Podnikatelé za vodu čerpanou z horských toků nemusí platit, i tak je metr krychlový vod vyjde zhruba na 50 korun za energie. V případě, že majitel vybuduje novou nádrž, musí do ní vodu načerpat. Třicet procent se odpaří a musí se znovu doplnit.

Scroll to Top