Chvaletická elektrárna může dále vypouštět odpadní vodu do Labe

blank

Před několika dny jsme informovali o tom, že ministerstvo životního prostředí zrušilo změnu integrovaného povolení elektrárny Chvaletice, kterou v létě vydal Krajský úřad Pardubického kraje. Elektrárna žádala o prodloužení povolení k vypouštění odpadních vod do Labe a o navýšení limitů některých vypouštěných látek. Odpadní vodu do Labe však může vypouštět dále.

„Elektrárna Chvaletice jede podle platného integrovaného povolení,“ uvedla pro Českou televizi Dominika Pospíšilová z MŽP ČR. Elektrárna žádost o navýšení limitů odůvodnila špatnou kvalitou vody ještě před vstupem do elektrárny. „Labe mělo slabý průtok a voda k nám do elektrárny již vstupovala ve velmi špatné kvalitě. Dokonce nastaly i situace, kdy voda z řeky na vstupu do elektrárny překračovala limity. Díky mechanickému čistění a boční filtraci vypouštíme do Labe čistší vodu, než z něj odebíráme, a to dokonce po větší část roku,“ řekla mluvčí Sev.en Energy Gabriela Sáričková Benešová.

Elektrárna Sev.en EC ve Chvaleticích je třetí největší výrobce elektřiny v Česku s certifikací pro poskytování podpůrných služeb pro přenosovou soustavu. Zajišťuje stabilní dodávky elektrické energie z domácích zdrojů. Je také nejmladší hnědouhelnou elektrárnou v Česku a má za sebou rozsáhlou ekologizaci. Čtyři bloky vyrábějí elektřinu, která pokrývá základní spotřebu (24 hodin) i spotřebu ve špičkách (12 hodin) s dynamickým výkonem od 100 do 820 MW.

„Řízení proběhne znovu, pokud toto rozhodnutí ministerstva nabude právní moci, protože ještě není pravomocné, ale my jako úřad jsme povinni se řídit názorem nadřízeného orgánu,“ vysvětlil vedoucí odboru životního prostředí Pardubického kraje Martin Vlasák.

Scroll to Top