Výborná kvalita vody v rybníku Rosnička

blank

Rybník na Svitavsku zažil rok po největší přírodní katastrofě, kdy v horkých dnech prorostl sinicemi natolik, že ve vodě nebyl skoro vůbec žádný kyslík a všechny ryby uhynuly, obzvlášť vydařenou koupací sezonu. Expert na sinice zároveň upozorňuje, že může být narušena křehká rovnováha při nekontrolovaném zarybňování. Informuje o tom portál idnes.cz. 

„Podobně čistou vodu v Rosničce nepamatuji. Je neuvěřitelné, jak si příroda dokázala během jednoho roku poradit. Těžko by někdo odhadl, že po tom, co se tady stalo minulý rok, bude voda vypadat takhle,“ zhodnotil pohledem hladinu rybníku Ladislav Vokřál. Svitavskou radnici vyšel dodnes boj se sinicemi na milion korun.

„Čistá voda je vlastně důsledkem toho, že ryby vymřely. Rybník byl přerybněný kaprovitými rybami, které ryly v bahně a užíraly kořeny mokřadních rostlin, které neměly šanci růst. Z živin tak měly prospěch jen sinice. Plovoucími ostrůvky a vysázenými stulíky jsme podpořili jejich přirozený rozvoj,“ řekl odborník na sinice a kvalitu povrchových vod Blahoslav Maršálek, od něhož si nechalo město zpracovat návrhy na očistu rybníka.

Vedení města chce dohlédnout na hospodaření na rybníce. Neřízená rybí osádka by jej mohla ohrozit. „Do jednání rady jde materiál, v němž bude schválen i zarybňovací plán, tedy kolik a jakých ryb bude do rybníka letos na podzim a příští rok na jaře vysazeno. Nejproblematičtější je kapr, proto jich nebude moc. Na podzim počítáme, že jich vysadíme 200. Zhruba stejné množství jich půjde do rybníka na jaře,“ řekl starosta David Šimek.

Rybáři upozorňují, aby nikdo svévolně do rybníka žádné kapry nevypouštěl. „Naší snahou bude, aby bylo posíleno zarybnění dravou rybou, jako je štika, candát, okoun, a to i přes jejich zhoršenou dostupnost u dodavatelů,“ uvedl v prohlášení výbor místní organizace rybářského svazu.

Scroll to Top