Správní žaloba na Olomoucký kraj

blank

Správní žalobu na Olomoucký kraj podá obec Hněvotín kvůli plánovanému záboru čtyř desítek hektarů orné půdy pro stavbu biomedicínského centra a provoz služeb v těsném sousedství obce. Informoval o tom starosta Jaroslav Dvořák.

Hněvotín se záměrem biomedicínského centra dlouhodobě nesouhlasí, protože projekt počítá s výstavbou velkých hal na poli v těsném sousedství obce a podle jejího vedení také panují obavy, že zastavění takto velké plochy by ohrozilo zdroje pitné vody, neboť z tohoto území proudí podzemní voda do vesnice a zásobuje místní studny. „Zastupitelstvo obce Hněvotín nesouhlasí s usnesením zastupitelstva Olomouckého kraje a zplnomocnilo starostu podat správní žalobu na krajský úřad,“ uvedl Dvořák.

Obec nyní vybere právní kancelář, která žalobu na hejtmanství připraví. „Uchází se o to tři advokátní kanceláře,“ podotkl Dvořák. K vybudování biomedicínského centra se podle Mladé fronty Dnes již před lety v memorandu přihlásily Univerzita Palackého, Fakultní nemocnice Olomouc, CzechInvest, klastr MedChemBio a developerská společnost Gemo.

„Veřejný zájem nevidím, vidím tu zájem vyjít vstříc několika investorům,“ řekl opoziční zastupitel a bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka. Podle něj také zákon dovoluje úředně přeměnit kvalitní půdu na průmyslovou oblast pouze za podmínky, že veřejný zájem výrazně převažuje nad ochranou zemědělského půdního fondu.

Scroll to Top