Rozhodnutí o nové přehradě na Bečvě se zatím odkládá

blank

Dříve než za rok jasno nebude. Jestli na řece Bečvě na hranici Zlínského a Olomouckého kraje vznikne stálá nádrž Skalička, nebo jenom suchý poldr, ukáží až další měsíce. Chybí podrobnější informace důležité pro posouzení vlivu stavby na životní prostředí a na podzemní prameny. Povodí Moravy má v současnosti vykoupenou zhruba polovinu všech pozemků, a to bez ohledu na to, zda se bude stavět suchý poldr, nebo nová přehrada.

„Budou tam probíhat vrty a na základě získaných informací bude probíhat i modelování možného ovlivnění režimu podzemních vod,“ řekl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Negativního vlivu nádrže Skalička se bojí například lázně v Teplicích nad Bečvou. Tamní Kropáčův pramen má totiž obsah CO2 dva tisíce miligramů na litr, což je podle vedoucího technického provozu lázní Zdeňka Růžičky v Česku unikátní.

Přehrada se rovněž nelíbí některým ochráncům přírody. „Jsou tu typické štěrkové lavice a štěrkové náplavy, mezi kterými řeka takzvaně divočí, to znamená, že se větví na různá ramena,“ upozornil Martin Dančák z katedry ekologie a životního prostředí na Přírodovědecké fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Entomologové navíc poukazují na nález šesti kriticky ohrožených brouků v lokalitě.

Nádrže dokážou díky vymezeným retenčním prostorům transformovat povodně a zabezpečovat odběry při období sucha. Česká republika se z pohledu odtokových poměrů nazývá střechou Evropy a je závislá na srážkách. Jelikož do Česka nepřitékají žádné významné toky, musí se hospodařit s omezenými zdroji. V souvislosti s opatřeními k zmírnění následků povodní na Bečvě zařadila vláda jako prioritu právě výstavbu nádrže Skalička a kvůli boji se suchem přípravu výstavby nádrže Vlachovice.

Vodní dílo Skalička má být hlavní ochranou proti velké vodě v Pobečví. Umožnila by také nadlepšování minimálních průtoků pro zajištění nezbytných ekologických funkcí a odběrů níže po toku. Sloužit bude také pro výrobu elektrické energie a rekreaci. Vláda již definitivně schválila výkup všech nemovitostí pod plánovaným vodním dílem za 1,24 miliardy korun.

S Vlachovicemi se počítá jako s významným vodním zdrojem pro posílení zásobování pitnou vodou na Zlínsku, sekundárně by přehrada umožnila zajistit lokální protipovodňovou ochranu sídel ležících v okolí. Díky tomu, že nebude zasahovat do chráněné krajinné oblasti, zrychlí se její příprava. Na projektu se bude výraznou měrou podílet Zlínský kraj, který pomůže starostům dotčených obcí například s dotacemi.

Scroll to Top