Plzeň musela začít odbírat vodu z řeky Radbuzy

blank

Pitná voda pro Plzeň sice není v ohrožení, ale úřady varují, že lidé nemají konzumovat ryby z Úhlavy. Ta je totiž znečištěna nebezpečnou chemikálií, která se do vody dostala poté, co do jejího přítoku Drnového potoka v Klatovech unikl prostředek na moření dřeva.

Vodárna Plzeň zastavila provoz úpravny vody, čímž zabránila vniknutí nebezpečné látky do technologie. Vodárna krajskou metropoli zásobuje vodou z Radbuzy. Látka unikla do Drnového potoka v Lubech u Klatov z pily firmy Holz Schiller.

„Uniklo nám asi dvě stě litrů již zředěného, dvouprocentního roztoku, který používáme na impregnaci nařezaných dřevěných lamel. Šlo o lidskou chybu. Stalo se to v noci, my jsme to zjistili relativně pozdě, když už byla látka v Drnovém potoce,“ řekl Deníku ředitel klatovské firmy Petr Kohel.

Firmě hrozí až pětimilionová pokuta. „Po seznámení s článkem Klatovského deníku jsem projednala věc s policejními orgány a dala jsem pokyn k sepsání záznamu o zahájení úkonu trestního řízení pro podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti,“ doplnila klatovská okresní státní zástupkyně Jiřina Vítovcová.

Scroll to Top