V boji proti suchu vsadili na jižní Moravě na rybníky

blank

Kobylí na Břeclavsku, Dolní Bojanovice na Hodonínsku nebo Kozlany na Vyškovsku jsou jedny z mnoha obcí na jihu Moravy, které zvažují výstavbu rybníků, nebo už je vybudovaly. Důvodem je vzrůstající problém se suchem a snaha zadržet vodu v krajině. Letos sice v oblasti pršelo více, ale na celkové zlepšení situace to nestačilo. Informuje o tom Deník.

„Za posledních pět let chybí na jihu Moravy v úhrnu přibližně čtrnáct procent srážek. Do budoucna je region ohrožen suchem ze všech krajů nejvíce,“ popsal Pavel Zahradníček z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd. Některé obce chtějí vybudovat rybníky tam, kde kdysi vodní plocha byla. Problémem je v mnoha případech nedostatek peněz. „Projektant nám předběžně vyčíslil cenu nového rybníka na 24 milionů korun. To si obec nemůže dovolit, protože maximální výše dotace je deset milionů. Nyní se tedy snažíme přijít na to, jak cenu snížit,“ uvedla například starostka Morkůvek Brigita Petrášová.

Ministerstvo zemědělství zdůrazňuje, že rekonstrukci a výstavbu rybníků podporuje. „Od roku 2016 bylo na území Jihomoravského kraje podpořeno 29 staveb částkou 62 milionů korun. V republice jsme pomohli obcím vybudovat nebo rekonstruovat 410 rybníků,“ vysvětlil mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý, který připomíná, že o další peníze můžou obce žádat také Lesy ČR, nebo podniky Povodí či Evropskou unii.

Voda pro Jihomoravský kraj. Hejtman o boji se suchem

V prostorách brněnského sídla kraje se také 29. srpna 2019 uskutečnila odborná diskuse ke sborníku Voda pro Jihomoravský kraj. Kromě krajských představitelů se akce zúčastnili také zástupci ministerstev zemědělství a životního prostředí, správců lesů, povodí, zemědělců a dalších institucí zainteresovaných v problematice sucha a zadržování vody v krajině.

„Jižní Morava je jednou z nejohroženější oblastí suchem u nás. Tento fenomén negativně ovlivňuje řadu ekosystémových služeb od zemědělské a lesní produkce, přes půdní funkce a biodiverzitu, kvalitu života obyvatel a v některých situacích i turistický ruch. Vítám proto dnešní jednání, které přineslo řadu impulsů a návrhů opatření, jak co nejvíce udržet vodu na jižní Moravě,“ komentoval aktivity v této oblasti hejtman Bohumil Šimek.

Ministr životního prostředí Richard Brabec na cestě po Jihomoravském kraji na začátku léta oznámil uvolnění 2,5 miliardy korun z rozpočtu Státního fondu životního prostředí ČR, které poslouží ke zmírnění negativních dopadů sucha.

Ilustrační foto

Scroll to Top