Úspěšná opatření proti sinicím na brněnské přehradě

blank

Povodí Moravy stejně jako v minulých letech dávkovalo letos do přehrady síran železitý, který na sebe váže fosfor, jenž je hlavní živinou pro sinice. Dvacet speciálních věží pod hladinou navíc promíchávalo vodu, která se tak ohřívala pomaleji.

Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař uvedl, že je zde řada vnějších faktorů, které vodohospodáři nedokáží ovlivnit. Například jde o loňské extrémní sucho, kdy ty průtoky a přítok do nádrže, zdržení vody v nádrži a vysoké teploty nahrávaly podle Chmelaře sinicím na smeč. Podnik Povodí Moravy od 1. dubna uvádí postupně do provozu aerační a destratifikační věže a spouští srážení fosforu na přítoku do Brněnské přehrady. Například aerační systém pomáhá okysličovat vodu u dna a promíchává celý vodní sloupec, kdy okysličenou vodu z vrchních vrstev posunuje směrem ke dnu a tím ztěžuje životní cyklus sinic.

„Cílem naší snahy je udržet pokud možno rovnovážný stav povrchových vod v údolní nádrži Brno. Síran železitý vysráží fosfor, který se díky tomu do nádrže dostane jen ve formě nevyužitelné pro sinice. Fosfor, který je právě pro sinice klíčovou živinou, se ve vodním prostředí vysráží a klesne na dno a stane se jeho neškodnou součástí. Aerační systém zase vodu promíchá a dostane ke dnu více kyslíku a tím sinicím zhoršuje podmínky pro přezimování v sedimentech. Navíc se okysličí i sedimenty, ze kterých se pak nemůže vysrážený fosfor spolu s dalšími závadnými látkami uvolnit zpět do vody. Systém také přispívá k destrafikaci vodního sloupce, což znamená, že teplota vody u dna a u hladiny je co nejméně rozdílná,“ uvedl na jaře generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák. Projekt Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži pokračuje ve své třetí etapě a finančně na něj přispívá Jihomoravský kraj a Město Brno. Opatření ke zvýšení kvality vody provádí Povodí Moravy na Brněnské údolní nádrži od roku 2009.

Scroll to Top