Obyvatelé několika obcí Benešovska se připojí na želivský vodovod

blank

Významný pokrok v oblasti vodohospodářské infrastruktury čeká několik obcí v mikroregionu Chopos na severovýchodě Benešovska. Od Státního fondu životního prostředí se dočkal schválení záměru postavit vodovod napájející sedm sídel pitnou vodou ze Želivky. Realizace přivaděče vyjde na čtvrt miliardy.

„Máme už podepsanou smlouvu se zhotovitelem a stavět by se po předání staveniště mělo začít na konci října,“ potvrdil starosta Ostředka Marek Škvor. Obec trápí nedostatek vody dlouhodobě. Situaci komplikuje skutečnost, že kolem ní vede dálnice D1 a její zimní údržba se projevuje ve studních. „Kdysi obec hledala jiný zdroj vody, ale ani tenkrát, možná už před dvaceti lety, nebyla jeho vydatnost dostačující,“ vysvětlil Škvor.

Ačkoliv se měl nový přivaděč původně napojovat u Vranovské Lhoty, investor postupně dospěl k rozhodnutí, že to bude u Křešic nedaleko Divišova. Kompletní stavba je naplánovaná na dva roky. Vody ze Želivky se dočkají také v Teplýšovicích, Čakově, Struhařově, Chotýšanech a Vranově. Mikroregion CHOPOS je dobrovolný svazek obcí, jeho sídlem jsou Chotýšany a cílem je celkový rozvoj mikroregionu a cestovního ruchu. Sdružuje celkem 20 obcí a byl založen v roce 1999.

Scroll to Top