Klatovsko: Látka uniklá v Klatovech může ohrozit i Plzeň

blank

Úterní únik velmi nebezpečné látky do Drnového potoka v Lubech u Klatov z pily firmy Holz Schiller má podle Deníku větší důsledky, než se původně čekalo. Látka totiž postupuje směrem na Plzeň a ohroženi jsou i tamní obyvatelé. Únik  byl odhalen v úterý 8. října. Problémem také je, že je látka ředitelná vodou a nepomohou norné stěny ani podobná opatření.

„Uniklo nám asi dvě stě litrů již zředěného, dvouprocentního roztoku, který používáme na impregnaci nařezaných dřevěných lamel. Šlo o lidskou chybu. Stalo se to v noci, my jsme to zjistili relativně pozdě, když už byla látka v Drnovém potoce,“ řekl Deníku ředitel klatovské firmy Petr Kohel. Na místo byla povolána asanační firma.

„Co se týče areálu firmy Holz Schiller a kanalizace, která z něj vede k potoku, tak vše už je vyčištěno. Přebíral jsem to ve čtvrtek v poledne od specializované firmy. Co se ale týče potoka a řeky, tak podle aktuální informace z pátečního poledne byly naměřeny nadměrné hodnoty této látky ve vzorcích odebraných z Úhlavy u Lužan. Povodí Vltavy zvyšuje průtok z nýrské přehrady, aby co nejvíce naředilo vodu, než doteče do Plzně, kde je odebírána na zpracování pitné vody,“ řekl vedoucí odboru životního prostředí klatovské radnice Libor Hošek.

Firmě hrozí až pětimilionová pokuta. „Po seznámení s článkem Klatovského deníku jsem projednala věc s policejními orgány a dala jsem pokyn k sepsání záznamu o zahájení úkonu trestního řízení pro podezření z trestného činu poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti,“ doplnila klatovská okresní státní zástupkyně Jiřina Vítovcová.

Scroll to Top