V Peruci začíná rekonstrukce čistírny odpadních vod

blank

Čistírna v Peruci je v provozu od roku 1982 a původní projektová kapacita činí tři sta obyvatel. Nyní je již vyčerpaná. Severočeská vodárenská společnost připravila stavebně–technologické řešení, které navýší kapacitu čistírny na 765 obyvatel.

Práce mají skončit do poloviny srpna 2020. Do budoucna je podle vodohospodářů možná ještě druhá etapa rozšíření na 1140 obyvatel. „Právě opravy a modernizace vodohospodářského majetku jsou dlouhodobě naší největší prioritou. V letošním roce má SVS na obnovu připraveno 1,33 miliardy korun, které investuje do 239 staveb,“ řekl v červnu generální ředitel SVS Bronislav Špičák. K nejvýznamnějším akcím patří například obnova vodovodu a kanalizace ve Varnsdorfu z roku 1896 či modernizace ocelového vodovodu v Liberci z roku 1901.

Severočeská vodárenská společnost je největší vodárenskou společností v České republice a zajišťuje zásobování pitnou vodou pro 1,1 milionu obyvatel Ústeckého a Libereckého kraje. Od 1. ledna 2019 je SVS 100% vlastníkem provozní společnosti SčVK. Obce a města severočeského regionu mají od roku 2019 vodu a s ní spojené provozování pod plnou kontrolou.

Scroll to Top