V Novém Jičíně se připravují na změnu klimatu

blank

Nejnovějším krokem je podle deníku Právo výzva občanům, aby opatření sami navrhli. Podle mluvčí městského úřadu Marie Machkové radnice zveřejnila dotazník, kde žádá místní lidi k zodpovězení několika otázek.

„Anketa slouží jednak k probuzení zájmu o problematiku a jednak k získání prvotních poznatků pro vznikající katalog adaptačních opatření. Ten bude sestavovat specializovaná firma. Podněty od občanů, kteří v daném území žijí, jsou klíčové pro to, aby byl skutečně šitý na míru našemu městu a potřebám jeho obyvatel,“ řekl místostarosta Ondřej Syrovátka.

Podle vedoucí odboru životního prostředí Evy Bártkové se město již snaží podnikat kroky blízké přírodě. „Například při rekonstrukci parkoviště na Skalkách chceme zkombinovat dlažbu s propustnými plochami. V Loučce plánujeme umístění retenční nádrže k zachytávání dešťové vody. Chceme však, aby naše řešení byla systémová. Pokud dokument schválí orgány města, budou u všech investičních projektů města zapracovány postupy šetrné k přírodním zdrojům,“ vysvětlila Bártková.

Podle Machkové radnice několik let poskytuje dotace na vybudování malých domovních čistíren odpadních vod tam, kde není zajištěna likvidace odpadních splaškových vod centrálním čištěním nebo kde se není možné z technických a ekonomických důvodů na centrální čištění napojit, a také na ekologické vytápění domů v Kojetíně.

Scroll to Top