Nejvyšší státní zastupitelství a ČIŽP podepsali dohodu o spolupráci

blank

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss podepsali v pondělí 7. října 2019 dohodu, v níž se oba úřady zavázaly ke spolupráci při dohledu nad ochranou životního prostředí. Předmětem je především ochrana ohrožených druhů živočichů chráněných úmluvou CITES, zákonné nakládání s odpady, ale také ochrana lesů, vodních zdrojů a přírody a krajiny.

„Hlavní cílem spolupráce obou institucí bude výměna zkušeností a poznatků na poli těchto i dalších témat. Očekávám, že reciproční semináře, konzultace a analytická činnost pomohou k ještě efektivnějšímu plnění úkolů, které jsou oběma stranám dané zákonem,“ řekl ředitel ČIŽP Erik Geuss.

Nejvyšší státní zastupitelství a Česká inspekce životního prostředí budou rovněž podporovat reciproční vzdělávání svých pracovníků a vytváření stálých nebo pracovních skupin s cílem efektivního dohledu nad dodržováním zákonů na ochranu životního prostředí.  „Vzájemné vzdělávání je vlastně předávání zkušeností a obohacování obou stran dohody, což veřejné žalobě umožní lepší orientaci v celé problematice ochrany životního prostředí, a tím předpokládám i lepší působení na tomto poli v oblasti trestního práva,“ doplnil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

CITES je oficiálně používaná zkratka Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora). Někdy je tato úmluva označována i jako Washingtonská konvence podle místa, kde byla podepsána.

Účelem úmluvy je regulace mezinárodního obchodu s ohroženými druhy živočichů a rostlin. Tato regulace je nutná kvůli efektivní ochraně některých druhů před vyhubením v přírodě, protože jejich odchyt či sběr pro mezinárodní obchod je velmi rozsáhlý a je jedním z nejzávažnějších faktorů ohrožujících tyto druhy na přežití.

CITES se rovněž vztahuje na živé organismy, ale také na jakékoli jejich části či výrobky z nich. Mohou to být výrobky z kožešin, kůží a kostí chráněných zvířat, sošky a řezby ze vzácných dřevin či slonoviny, výrobky tradiční asijské medicíny obsahující výtažky z chráněných živočichů či rostlin nebo gurmánské speciality.

Scroll to Top