Levnější voda příští rok díky DPH, Praha bude výjimkou

blank

Od roku 2020 se bude v řadě měst a obcí dvakrát měnit vodné a stočné. V lednu sice přijde mírné zdražení, ale v květnu má cena klesnout. Stát totiž sníží sazbu DPH z 15 na 10 %. Většina domácností by tak měla platit za vodu méně, výjimku tvoří Praha, která zlevňování neplánuje. Jaká bude situace v metropoli?

„Koncový zákazník by měl pocítit, že voda bude o pět procent levnější. Proto jsme to dělali, proto jsme DPH snižovali. Ne proto, aby skončilo v kapsách provozovatelů, ale aby skončilo v kapsách konečných uživatelů – našich občanů,“ upozorňuje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Část měst a jejich vodáren zdraží vodu od ledna zhruba o inflaci.

„Většinou se uvažuje o dvě procenta. Pakliže investují a potřebují si vytvořit rezervy, tak cena může být vyšší,“ říká ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Oldřich Vlasák. Od 1. května by měla většina lidí pocítit snížení DPH i na svých účtech.

Významné investice v Praze

Praha však plánuje zvýšit vodné a stočné o 2 % nad inflaci. Výnosy z vodného a stočného chce metropole v příštích letech použít na obnovu a rozšiřování sítě. Informace vyplývá z plánu rozvoje infrastruktury mezi lety 2020 a 2024, který schválili radní. Voda by ale v Praze neměla zlevnit ani v případě snížení daně z přidané hodnoty. Pražané letos platí za kubík vody 89,66 koruny. Pražská vodohospodářská společnost letos v hlavním městě proinvestuje více než 2 miliardy.

K největším chystaným investicím patří dokončení rekonstrukcí kanalizace v Jungmannově ulici v Praze 1 za 45,2 milionu korun a v ulici Nad Novou Libní v Praze 8 za 41,5 milionu. Dále bude pokračovat modernizace čerpacích stanic na Novodvorské za 29,9 milionu a na Chodově za 29,2 milionu. Společnost také investuje 36,3 milionu do vodojemu na Floře a 30 milionů do vodojemu v Hrdlořezích. Největší investicí PVS v posledních letech byla dostavba nové vodní linky ústřední čistírny odpadních vod. Stavba, která měla vyjít na 5,8 miliardy, se prodražila o 300 miliónů. Město muselo všechny náklady uhradit samo, protože nemělo nárok na dotace z EU.

 

 

Scroll to Top