Většina domácností by měla za vodu příští rok ušetřit

blank

Od roku 2020 se bude v řadě měst a obcí dvakrát měnit vodné a stočné. V lednu sice přijde mírné zdražení, ale v květnu má cena klesnout. Stát totiž sníží sazbu DPH z 15 na 10 %. Většina domácností by tak měla platit za vodu méně, výjimku tvoří Praha, která zlevňování neplánuje.

„Koncový zákazník by měl pocítit, že voda bude o pět procent levnější. Proto jsme to dělali, proto jsme DPH snižovali. Ne proto, aby skončilo v kapsách provozovatelů, ale aby skončilo v kapsách konečných uživatelů – našich občanů,“ upozorňuje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Část měst a jejich vodáren zdraží vodu od ledna zhruba o inflaci.

„Většinou se uvažuje o dvě procenta. Pakliže investují a potřebují si vytvořit rezervy, tak cena může být vyšší,“ říká ředitel Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR Oldřich Vlasák. Od 1. května by měla většina lidí pocítit snížení DPH i na svých účtech.

„Cena vody v roce 2020 se sníží o pět procent v souvislosti se změnou DPH, a to na celém území Ústeckého a Libereckého kraje,“ uvádí mluvčí Severočeské vodárenské společnosti Mario Böhme. Obdobná situace nastane například ve Zlíně či Olomouci. „Moravská vodárenská promítne nižší DPH v plné výši těm odběratelům, kteří nejsou plátci DPH. Bude to o 5 % méně,“ upřesňuje mluvčí společnosti Markéta Bártová.

Výpočet ceny pro vodné a stočné se v ČR řídí zákonem číslo 526/1990 Sb., o cenách, a vyhláškou číslo 450/2009 Sb., kterou se provádí zákon o cenách. Vzhledem k charakteru poskytovaných služeb jsou dodávky pitné vody a odvádění odpadních vod v České republice zařazeny na seznam s regulovanými cenami.

Regulace je stanovena cenovým rozhodnutím v každoročně vydávaném Cenovém věstníku ministerstva financí. Vlastní výpočet ceny pro vodné a stočné na dané období (většinou kalendářní rok) se jako kalkulace a vyúčtování provádí podle příloh číslo 19 a 19a vyhlášky č. 428/2001 Sb., která je prováděcím předpisem k zákonu číslo 274/2001 Sb., o vodovodech a kanalizacích pro veřejnou potřebu.

Scroll to Top