Mezi nominovanými Stavbami roku 2019 je modernizace Šancí

blank

Mezi sedmnácti stavbami nominovanými na celostátní titul Stavba roku 2019 zastupuje Moravskoslezský kraj rekonstrukce vodního díla Šance na řece Ostravici. Nádrž prošla poprvé od svého dokončení v roce 1969 celkovou rekonstrukcí, která zvýší její bezpečnost a spolehlivý provoz. Skončila na podzim loňského roku. Práce trvaly tři roky a zahrnovaly široký okruh prvků zaměřených na zvýšení kapacity objektů pro převádění povodní, na zvýšení koruny a stability hráze a těsnění jejího podloží, na monitoring veličin nutných pro provoz i vyhodnocení stavu vodního díla. Projektantem byla společnost AQUATIS, zhotovitelem OHL ŽS.

Modernizace Šance byla financována ministerstvem zemědělství v dotačním programu Podpora prevence před povodněmi III a z vlastních prostředků Povodí Odry. „Jako podstatné vnímám vybudování nového přelivu, skluzu a vývaru, které umožní převést profilem přehrady i extrémní povodeň s dobou opakování 10 000 let. Bezpečnost za mezních situací se také posílila navýšením a úpravou koruny hráze včetně nového vlnolamu. Za velice užitečné a efektivní považuji spojení prací na hrázi se zvýšením stability sesuvu Řečica nacházejícího se nad nádrží. Přísypem hráze z materiálu z horní části sesuvu se zvýšila její stabilita a zároveň tímto odlehčením horní části sesuvu se zlepšila stabilita sesuvu samotného. Modernizací prošla také měřicí zařízení sledující stav hráze a sesuvu, včetně systému jejich přenosu a vyhodnocení,“ uvedl na jaře tehdejší generální ředitel Povodí Odry Jiří Pagáč.

Během rekonstrukce byla bezpečnost zajištěna zejména snížením objemu vody na polovinu. Podle vodohospodářů se vytvořil prostor pro zachycení povodní. Také byla upravena manipulační pravidla a vodu bylo možné z přehrady dříve a ve větším množství odpouštět.

Dnes Šance zásobuje s vodárenskými nádržemi Kružberk a Slezská Harta na řece Moravici a Morávka na stejnojmenné řece významnou část regionu. Šance také slouží k povodňové ochraně měst podél řeky Ostravice v délce 45 kilometrů. Cílem výstavby v letech 1964 až 1969 byla potřeba pokrýt narůstající nároky na pitnou vodu na rozvíjejícím se Ostravsku.

Scroll to Top