VaK Zlín zmodernizovaly čistírnu v Kašavě

blank

V Kašavě na Zlínsku byla po rekonstrukci za 38 milionů otevřena čistírna odpadních vod. Informoval o tom předseda představenstva společnosti Vodovody a kanalizace Zlín Svatopluk Březík.

„Čistírna se po 35 letech provozu dostala do hraniční situace, kdy jsme to vyhodnotili na rekonstrukci, vzhledem k tomu, že jsme na citlivém území nad Slušovickou přehradou,” sdělil Březík. Akce byla hrazena formou smluvní investice z prostředků provozní Moravské vodárenské.

„Projektu dáváme velký význam z důvodu ekologického, protože samozřejmě nad jedním z našich klíčových zdrojů, nad slušovickou přehradou, je třeba pracovat ve velmi důsledném režimu,” uvedl Březík. Modernizace se týkala jak mechanické, tak biologické části. „Pro obyvatele to má význam i z toho důvodu, že jsme nasadili filtry, které zabrání unikání zápachu do ovzduší. Zvýšili jsme také kapacitu, abychom umožnili další rozvoj obce,” řekl dále Březík.

Loni společnost vložila do obnovy infrastruktury čtvrt miliardy korun. Vodárny ze svých zdrojů uvolnily přes 70 milionů korun, dalších 6 milionů využily na přípravu akcí pro příští období a 30 milionů zaplatily na splátkách úvěrů z minulosti. Největší investicí v celkovém nákladu 80 milionů byla v roce 2018 modernizace tlumačovské úpravny vody. Zlínské vodárny také staví řídicí a krizové centrum. Cílem je zajistit efektivnější a bezpečnější fungování téměř stovky vodárenských objektů. Dispečink pokryje komunikaci se zákazníky a řešení krizových situací.

Projekt, jehož náklady se odhadují na 15 milionů korun, by měl být dokončen do roku 2020. Nový systém zvýší fyzickou a kybernetickou bezpečnost dispečinku i provozní spolehlivost systému zásobování vodou. Zároveň v případě poruch zkrátí nutné odstávky vody. V neposlední řadě zrychlí odhalování případných úniků vody a zajistí efektivnější a úspornější provozování sítě.

Scroll to Top