SmVaK Ostrava k modernizaci čistírny v Jablunkově

blank

Vodohospodáři ze SmVaK Ostrava dokončili rekonstrukci čistírny odpadních vod v Jablunkově na Třinecku. Provoz byl podle mluvčího společnosti Marka Síbrta rozšířen o pětinu, protože narazil na své kapacitní limity. Díky sedmimilionové investici se mohou napojit další lokality.

„Kapacita jablunkovské čistírny odpadních vod, která pochází z roku 2002, již byla naplněna, což nám v některých momentech způsobovalo provozní problémy. Vzhledem k tomu, že se na ni mají postupně napojovat další odkanalizované lokality, bylo nutné čistírnu rozšířit a technologicky posílit. Modernizace se týkala především biologického stupně čistění, konkrétně provzdušňování aktivační nádrže, a kalového hospodářství, kdy byla zvýšena kapacita strojního odvodňování kalů. Stavebně byla akce dokončena na začátku podzimu,“ sdělil k akci ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka.

Podle informací vodáren měla čistírna před rekonstrukcí kapacitu 8 000 ekvivalentních obyvatel a byla vyprojektována na vyčištění maximálně 912 500 kubíků odpadních vod ročně. Nyní se její zvýšila na 1 045 944 kubíků odpadních vod ročně, což podle společnosti představuje ekvivalent pro 9 950 obyvatel.

Významné investice SmVaK Ostrava probíhají ve všech okresech Moravskoslezského kraje. Společnost je největším dodavatelem pitné vody ve více než milionovém regionu, patří mezi nejvýznamnější vodárenské firmy působící v České republice.

„Investiční plán naší společnosti počítá v následujících letech s dalším navyšováním prostředků do obnovy a rozvoje vodárenské infrastruktury v oblastech, v nichž působíme. Za posledních deset let jsme investovali 5,3 miliardy korun a další nemalé prostředky směřovaly do oprav – jen v letošním roce to bude zhruba 230 milionů nad rámec 530 milionů korun do investic. V dlouhodobějším výhledu počítáme například v roce 2025 s investicemi až 850 milionů korun,“ sdělil dříve generální ředitel společnosti Anatol Pšenička.

Scroll to Top