Budou obyvatelé Sádeckého dvoru bez pitné vody?

blank

Dodavatel chce odstavit od přístupu k pitné vodě obyvatele osady Sádecký dvůr na Opavsku. Jejich domácnosti jsou totiž napojeny na zdroj z bývalého areálu zemědělského družstva. Jeho současný majitel však oznámil, že už jim vodu dodávat nebude.

Podle Velkých Heraltic, pod které Sádecký dvůr patří, si budou muset lidé zřídit vlastní studny nebo vrty. Dodavatelem vody pro osadu je majitel areálu bývalého zemědělského družstva Marek Fojtík. Ten se však k problematice odmítl vyjádřit.

„Nám ta voda teče prakticky dva dny v týdnu. On to vždycky na noc pustí a ráno to zastaví,“ řekla například obyvatelka Sádeckého dvora Zlatuše Havlíčková. Velké Heraltice chtějí s Fojtíkem jednat. „Obec Velké Heraltice nemá v lokalitě vlastní pozemky, obyvatelé si tedy musí zřídit vlastní zdroje a obec poskytne finanční příspěvek,“ řekl provozovatel obecního vodovodu Adam Kaštovský.

Obec chce s Fojtíkem vyjednat odklad odpojení místních od dodávek vody. „Lidem pomůžeme i při kontaktování příslušných úřadů s uspíšením vyřízení povolení pro zřízení lokálních zdrojů vody a navrhneme jednorázový finanční příspěvek na vybudovaní vrtů,“ doplnil místostarosta obce Martin Šmajstrla.

Scroll to Top