Ocenění pro OVAK

blank

V celonárodní soutěži Chytrá města pro budoucnost získaly Ostravské vodárny a kanalizace zvláštní cenu poroty za významný přínos pro hospodaření s pitnou vodou. Velký podíl na tom má podle vodohospodářů také systém chytrých odečtů.

Myslím, že to podtrhuje náš transparentní přístup k zákazníkům. Ono totiž společnosti, jako jsou vodárny, samozřejmě mohou být někdy veřejností vnímány jako subjekty, které něco vyfakturují, a není úplně jasné, co to je. Systém chytrých odečtů nám umožňuje přiblížit se tomu zákazníkovi. Dávat mu data v reálném čase, můžeme o tom vést průběžně diskuze, co tam vlastně a co je velmi podstatné, že v momentě, kdy dojde k nějakým nestandardním výkyvům ve spotřebě, tak systém je nastavený tak, že pošle varovný e-mail. To je velmi důležité,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Vojtěch Janoušek.

Společnost zásobuje obyvatele Ostravy pitnou vodou a odvádí a čistí vodu odpadní. Jde o provozní firmu, jejímž minoritním vlastníkem je také majitel infrastruktury – statutární město Ostrava. Zhruba 35 až 40 % pitné vody se vyrábí z podzemních zdrojů nacházejících se na území města, zbytek nakupuje jako vodu předanou od největší vodárenské společnosti v kraji – SmVaK Ostrava.

„Dnes si už málokdo dovede představit svůj život bez chytrého telefonu a dalších možností, které umožňují moderní technologie. Naší snahou je tyto technologie maximálně zapojit i do zlepšení života občanů Ostravy. Smart metering OVAKu je určitě správným příkladem i pro další oblasti, “ doplnila náměstkyně primátora Ostravy Kateřina Šebestová.

Scroll to Top