VODAKVA disponuje novým kamerovým vozem

blank

Na konci léta pořídili karlovarští vodohospodáři pro provoz kanalizací nový kamerový vůz vybavený systémem pro inspekci potrubí větších profilů. Jedná se přitom o druhý vůz, první byl zakoupen. Vedle toho mají provozy kanalizací k dispozici další dva přenosné kamerové systémy pro prohlídky potrubí menších profilů.

„Kamerové prohlídky jsou dnes běžnou součástí pravidelné péče o kanalizace. Využívají se ke zjišťování havarijních stavů potrubí, systematickému sledování technického stavu kanalizační sítě v rámci preventivní provozní činnosti, zjišťování míst a příčin úniku odkanalizovaných vod, případně nekontrolovaného vtoku vod do kanalizace či k upřesňování neznámého průběhu trasy potrubí. Slouží také k provádění kontrolních a revizních prohlídek dokončených staveb. Ročně provozy kanalizací pomocí kamerového monitoringu zkontrolují až 30 kilometrů sítě,“ vysvětlili vodohospodáři.

Nový vůz je vybaven kamerovým systémem nové generace CammBOSS IV, který lze používat pro monitoring potrubí o průměru DN 150 – DN 1000. „Kamera s otočnou a výkyvnou hlavou, barevnou optikou s vysokým rozlišením a integrovaným LED je připevněna na pojezdovém vozíku. Vozík má funkci zatáčení a automatického vyrovnání při jízdě proti převrácení. Do kanalizace se spouští pomocí ovládacího kabelu. Je vybaven i zpětnou kamerou pro výjezd z potrubí. Dodávku elektrické energie do systému zajišťují kapacitní snadno dobíjecí baterie,“ vysvětlili vodohospodáři.

Společnost zajišťuje zásobování pitnou vodou pro 189 000 obyvatel, v její správě je 26 úpraven pitné vody, 1553 kilometrů vodovodní sítě, 80 čistíren odpadních vod a 767 kilometrů kanalizací.

Scroll to Top