Podolskou vodárnu opraví za 123 milionů

blank

Pražská vodohospodářská společnost zmodernizuje vodárnu v Podolí, jež se zprovoznila roku 1929, a vybuduje odtud nové propojení do vodojemu na Floru. Následně bude vodárna plnohodnotně zapojena do distribučního systému v Praze. Akce skončí příští rok.

„První etapa rekonstrukce úpravny vody Podolí spočívá v zavedení technologie filtrace vody přes granulované aktivní uhlí. Důvodem užité technologie je zajištění úpravy surové vody v souladu s legislativou,“ uvedla tajemnice PVS Hana Kletečková.

Díky modernizaci bude možné navýšit produkci pitné vody na 500 litrů za vteřinu a případně prodloužit doby odstávky vody z úpraven Želivka a Káraný kvůli opravám štolového přivaděče z Želivky nebo kvůli rekonstrukci káranských řadů. PVS v této souvislosti také vybuduje nový přivaděč na Floře.

Společnost je vlastněná městem Praha a obnovu infrastruktury financuje z nájmu od Pražských vodovodů a kanalizací (PVK), které v metropoli zajišťují distribuci pitné vody a čištění vody odpadní. Další investice financuje přímo magistrát. PVS tento rok podle plánu zahájí více než stovku modernizací vodovodních řadů, kanalizačních potrubí a dalších částí infrastruktury.

Další investice se budou týkat Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově a menších čistíren. Společnost bude pokračovat v několika desítkách zahájených staveb. Celkem PVS letos proinvestuje 2,18 miliardy. K největším chystaným akcím patří dokončení rekonstrukcí kanalizace v Jungmannově ulici v Praze 1 za 45,2 milionu korun a v ulici Nad Novou Libní v Praze 8 za 41,5 milionu. Dále bude pokračovat modernizace čerpacích stanic na Novodvorské za 29,9 milionu a na Chodově za 29,2 milionu.

Scroll to Top