Rybářství Třeboň: V rybnících letos chybělo třicet procent vody

blank

Jihočeští rybáři už loví první podzimní kapry. Na vánočních stolech jich skončí zhruba třetina. Vodarenstvi.cz se zaměřilo zejména na vodní poměry v rybnících Rybářství Třeboň v letošním roce.

„V tuhle chvíle máme připravené všechny sádky podle kategorií ryb, které sem postupně budou přicházet. Zatím jsou naplněné jenom z části a postupně se do nich bude přidávat podle toho, jak bude klesat teplota vody,“ sdělil sádecký v Třeboni František Klíma. Rybáři přiznávají, že jim letos počasí příliš nepřálo.

„Čelili jsme poměrně chladnému jaru, neohřála se nám voda tak rychle, jak jsme potřebovali. Následně přišlo letní období, kdy nás zase trápily vysoké teploty a Rybářství Třeboň stejně jako celou republiku sužovalo sucho,“ uvedl předseda představenstva Josef Malecha. V rybnících chybělo zhruba třicet procent z celkového objemu vody.

„Ne všechny rybníky trpí nedostatkem vody, protože máme Zlatou stoku, která dokáže dotovat vodu z řeky Lužnice, ale některé rybníky byly skutečně suchem postiženy. Ryba v tomhle období hůře přijímá potravu, tudíž se to projevovalo i na přírůstku,“ vysvětlil Josef Malecha.

Rybářství Třeboň je největším producentem sladkovodních ryb v Evropě. Společnost hospodaří ve 440 rybnících o celkové výměře 8 000 hektarů.

Scroll to Top