Zavlažovací vaky na stromy také v Mělníku

blank

Město v současnosti disponuje 90 vaky, 70 je rozmístěno přímo v Mělníku. Třetinu z nich dodaly Vodárny Kladno Mělník.

„Chceme je tam mít teoreticky dva roky. Na zimu je ale budeme sundávat. Pokud totiž ten vak obepíná strom, tak se pochopitelně tolik neodvětrává a hrozí mu nebezpečí hniloby,“ poznamenal starosta Ctirad Mikeš. Pokud by byly vaky na stromech umístěny příliš dlouho, tak jsou kořeny hnány k proudu vody a ne dolů.

„Nechceme zkrátka ty stromy příliš rozmazlovat. Měly by si vytvořit svůj vlastní kořenový systém, protože v Mělníku nelze zavlažovat úplně všechny stromy,“ uvedl dále Mikeš. Jeden vak vyjde na 610 korun a jeho naplnění trvá tři minuty.

„Zatím se nesetkáváme s krádežemi, ani s větším vandalismem. Pokud by vak někdo poškodil nebo prořezával, pochopitelně ho nahradíme. Ale musím říct, že vaky vnímá veřejnost poměrně pozitivně,“ řekl Mikeš. Jeden pojme 65 litrů vody, která z něj k patě stromu odtéká asi devět hodin.

„Stromy nepotřebují zalévat často, ale zato vydatně. Z vaků se veškerá vláha dostane do půdy přímo u stromu až ke kořenům, postupně se provlhčí celý půdní sloupec pod dřevinou. Voda, kterou budeme v pytlích pravidelně doplňovat, je tak využita efektivně,“ sdělil v létě například vedoucí Odboru životního prostředí kladenského magistrátu Radovan Víta, kde mají se zavlažováním stromů rovněž zkušenosti.

Scroll to Top