STEM/MARK: Největší problém pro Čechy při změnách klimatu je nedostatek vody

blank

Informace vyplývají z aktuálního průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Skanska a Asociaci pro vodu ČR. Za velmi závažný problém ho označilo 73 procent respondentů, pro dalších pětinu je vážný. Polovina dotazovaných se cítí nedostatkem vody přímo ohrožena. V červenci a srpnu se průzkumu zúčastnilo 1010 lidí.

Češi však vnímají jako závažný problém rovněž sucho. „Postoje Čechů v otázce environmentálních problémů světa pak nasvědčují tomu, že je pro ně téma důležité,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Skansky Renata Vildomcová, podle které mají největší obavy z nedostatku vody lidé nad 60 let a a obyvatelé obcí s méně než 1000 obyvateli.

Za další závažné problémy považují podle agentury Češi zamořené oceány (68 procent dotázaných), kácení lesů (63 procent dotázaných) a nadměrné používání plastů (58 procent dotázaných).

Masarykova univerzita: Sucho považuje za závažný problém 80 % Čechů

Loni jsme také informovali o tom, že osm z deseti lidí v naší zemi očekává zhoršení situace se suchem v příštích 20 letech v případě, že by se stát aktivně nevěnoval řešení problému. O výsledcích průzkumu informovali vědci z katedry environmentálních studií Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Podle respondentů patří k nejpravděpodobnějším dopadům sucha v příštích 20 letech zvýšení ceny vody a potravin, úbytek vody v potocích, řekách, mokřadech či rybnících, zvýšené množství požárů nebo neúroda. Téměř 77 procent respondentů si přeje, aby sucho aktivně řešil stát. Respondenti míní, že by měl problematiku sucha nejvíce řešit v souvislosti s využitím dešťové i vyčištěné odpadní vody, tvorbou přírodních prvků zadržujících vodu v krajině, například remízků, mezí na polích a mokřadů, změnou hospodaření v lesích a na zemědělské půdě nebo opatřeními pro zadržování vody ve městech.

Scroll to Top