Povodí Odry: Informační centrum na Šancích bude na zimu uzavřené

blank

Nově vybudovaného informační centrum u vodního díla Šance, které zahájilo letos v červnu svůj provoz, bude od října uzavřené. Vybaveno je interaktivními obrazovkami, informacemi o vodním hospodářství, o vodohospodářské soustavě povodí Odry a dalších zajímavostech vodního světa. Vše je doplněno krátkými filmy, vizualizacemi, animací a obrázky. Informují o tom vodohospodáři z Povodí Odry.

Infocentrum přivítá další návštěvníky opět od května. Během první sezony prošlo centrem Šance přes 5 tisíc lidí. „Mohu konstatovat, že letošní zkušební provoz prvního infocentra ve správě Povodí Odry, byl z našeho pohledu úspěšný. Zaznamenávali jsme pozitivní reakce a máme i písemná poděkování zaměstnancům infocentra za vstřícné jednání a vysokou odbornou znalost. Nyní vyhodnotíme, zda byl provoz infocentra optimální, abychom mohli správně nastavit režim v nadcházející letní sezóně,“ informoval generální ředitel Povodí Odry Jiří Tkáč.

Šance jsou v provozu padesát let. Dnes zásobují spolu s vodárenskými nádržemi Kružberk a Slezská Harta na řece Moravici a Morávka na řece Morávce prostřednictvím úpraven vod a distribučního systému SmVaK Ostrava významnou část regionu. Šance také slouží k povodňové ochraně měst po toku Ostravice v délce 45 kilometrů. Cílem výstavby v letech 1964 až 1969 bylo pokrýt narůstající nároky na pitnou vodu na rozvíjejícím se Ostravsku.

Nádrž prošla v minulých letech poprvé od svého dokončení v roce 1969 celkovou rekonstrukcí, která zvýší její bezpečnost a spolehlivý provoz. Akce skončila na podzim loňského roku. Práce trvaly tři roky a zahrnovaly široký okruh prvků zaměřených na zvýšení kapacity objektů pro převádění povodní, na zvýšení koruny a stability hráze a těsnění jejího podloží, na monitoring veličin nutných pro provoz i vyhodnocení stavu vodního díla. Projektantem byla společnost AQUATIS, zhotovitelem OHL ŽS. Modernizace byla financována ministerstvem zemědělství v dotačním programu Podpora prevence před povodněmi III a z vlastních prostředků státního podniku.

Scroll to Top