Liberecký kraj je skeptický vůči rozšíření těžby v dolu Turów

blank

Hejtmanství nepovažuje za adekvátně vypořádané své výhrady a požadavky k záměru na rozšíření těžby hnědého uhlí na česko-polsko-německém pomezí a k dokumentaci vypracovalo 26 stran připomínek, které jednohlasně schválilo krajské zastupitelstvo.

Důl by se totiž měl rozšířit až na 30 kilometrů čtverečních a těžit Poláci plánují do hloubky až 330 metrů pod úrovní terénu, spodní část takzvané dobývky by měla být až 30 metrů pod hladinou moře. Kraj je skeptický k polskému ujišťování, že zvětšení dolu nebude mít negativní dopad na hluk, prašnost a kvalitu vody na české straně hranice. Na německé straně se zase obávají, že se budou propadat mosty, cesty a praskat domy. Polská strana již přiznala možný dopad v podobě úbytku podzemní vody směrem k osadě Uhelná.

Podle kraje jsou rovněž špatně vyhodnoceny připomínky k vlivům na kvalitu ovzduší, hlukové zátěži obyvatel či možným škodám na budovách důsledkem sedání hornin, ale i požadavek na nastavení kompenzačních opatření. K poklesu stavu vody na českém území došlo už v 80. letech. Hejtmanství také vede odbornou pracovní skupinu ke zlepšení vláhových poměrů na Frýdlantsku. Kraj nechal zpracovat studie opatření na podporu hydrologických funkcí krajiny v povodí Václavického potoka, který je ohrožen ztrátou vodnatosti v důsledku rozšíření dolu Turów, a na zemědělských pozemcích na Frýdlantsku.

Scroll to Top