Definitivum, přehrada Vilémov nebude

blank

Voda v nádrži měla zatopit úsek od továrny Cutisin v Kořenově až po obec Vilémov u Rokytnice. Přehrada měla mít sedmkrát víc vody než stávající nádrž Souš v Jizerských horách. Dnes již neplánovaná přehrada Vilémov byla dlouhodobě předmětem sporů a ze seznamu připravovaných vodních děl ji stát poprvé vyřadil před osmi lety. Tehdy proti ní bojovali obce i ekologové.

„Z původního záměru navrhnout rozšíření hájených lokalit o 49 nových míst byl seznam zúžen o dvě místa, se kterými nesouhlasily obce ani ministerstvo životního prostředí. Kromě Vilémova jde ještě o Stodůlky v údolí Křemelné na Šumavě. Konečný seznam zveřejníme pravděpodobně na konci října,“ uvedl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Nejprve se s přehradou ještě za dob socialismu počítalo jako s ochranou proti povodním, posléze jako se zásobárnou vody pro Prahu, nakonec jako s opatřením pro zadržení vody v krajině s ohledem na měnící se klima. Kvůli přehradě by však pod vodou zmizela současná hlavní silnice od Harrachova na Rokytnici, několik domů v dolní části Kořenova a ve Vilémově či benzínová stanice před odbočkou na Harrachov. Postiženy by byly rovněž Paseky nad Jizerou.

„Vysloveně zákaz nových staveb tady s plánováním přehrady nebyl. Navíc v našem případě se to týkalo území, kde se s žádnou výstavbou ani do budoucna nepočítá. Ale zasahovalo nás to v tom smyslu, že bychom přišli o dosavadní silnici na Harrachov a Kořenov. Musela by se tu stavět nová, ale nikdo pořádně nevěděl, jak by nové napojení vypadalo, kudy by vedlo. Pořád to nad námi viselo,“ uvedla starostka Pasek Hana Růžičková. Obdobně na věc nahlíží také starosta Rokytnice nad Jizerou Petr Matyáš.

„V územním plánu je to zahrnuté jako územní rezerva, ale protože jde o místo, které je v KRNAP, tak tam se už dnes nedá nic stavět. Takže nás to nijak neomezovalo. Ale strach tu byl z budoucnosti, protože se vůbec neřešilo navazující dopravní spojení. Voda by zaplavila celé údolí s hlavní silnicí, ale nikdo netušil, kudy by vedly nové silnice. Do takové fáze to nedošlo. I když nikde není vyloučeno, že za třicet, padesát let to nebude s ohledem na klima a sucho jiné. Stoprocentní jistotu v tomhle dát nelze,“ doplnil Matyáš.

Scroll to Top