Povodí Labe připomnělo stoleté výročí přehrady Les Království

blank

Po roce a půl vodohospodáři dokončili modernizaci okolí v hodnotě 32 milionů korun. Les Království je údolní nádrž na Labi vystavěná v roce 1920. Leží čtyři kilometry nad Dvorem Králové nad Labem.

Přehrada je unikátní estetickým stavebním provedením. V současnosti je díky tomu vyhledávaným cílem turistů. Od 1. července 2010 je národní kulturní památkou. Možnost prohlédnout si přehradu využilo v sobotu 28. září několik set návštěvníků.

Povodí Labe sem také loni na podzim vložilo časovou schránku. Do ní bylo umístěno několik dokumentů, jež vypovídají o současné rekonstrukci přehrady a podniku Povodí Labe. Jedná se například o fotografie porovnávající podobu domu hrázného a průjezdových bran před 100 lety a dnes, fotografie dokumentující nízký stav vody v přehradě na konci léta 2018, výtisk výroční zprávy za rok 2017 a dopis generálního ředitele.

V dopise je také zdůrazněn přínos přehrady v období povodní a sucha. K písemným dokumentům vodohospodáři přidali pamětní mince, které Povodí Labe vydalo v roce 2016 k výročí 100 let od dokončení přehrady Labská, 100 let od katastrofy na Bílé Desné a 50 let od vzniku podniků Povodí.

Scroll to Top