Ministerstvo zdravotnictví chce zvýšit poplatek za odběr minerálních vod

blank

Ministerstvo plánuje zvýšit poplatek, který odvádí výrobci balených vod za odběr minerálních vod, z šesti na devět korun za metr krychlový. Výnos poplatku by podle odůvodnění stoupl z 18 na 27 milionů korun ročně. Ministerstvo to vysvětluje snahou se přiblížit hodnotě přírodních minerálních vod. Podle Svazu minerálních vod narušuje ministerstvo návrhem hospodářskou soutěž na trhu s nápoji.

„Současný návrh na zvýšení poplatku je zcela iracionální. Pouze poškodí domácí výrobce i spotřebitele a ohrozí zdroje a jejich využití, přičemž stát nevybere více peněz,“ sdělila na dotaz ČTK předsedkyně Svazu minerálních vod Jana Ježková. Například podle generálního ředitele Ondrášovky Libora Duby jsou poplatky diskriminační, protože se týkají pouze minerálních vod.

„Řešením z pohledu významnějšího příjmu by bylo navýšení poplatku všem stejně, tedy i za ostatní podzemní vody, což by ovšem dopadlo i na zdražení vodného a stočného pro domácnosti a do toho se z politických důvodů nikomu nechce. Takže to pouze dodatečně zatíží výrobce, státnímu rozpočtu při výši ročních výdajů to nepomůže jinak než velmi kosmeticky,“ řekl Duba ČTK.

V případě, že návrh uspěje, sedmi výrobcům vzrostou podle propočtů úřadu náklady na výrobu metru krychlového stočené minerální vody za poplatek z průměrných 22,5 korun za metr krychlový na 32,5 korun. Nově nastavený poplatek by však stát od 1. ledna 2020 neměl navyšovat dalších pět let. V případě, že se však nastavení ukáže jako neúčelné, bude ministerstvo zvažovat jeho úpravu. Na poplatku se loni vybralo 18 milionů korun.

„Tato částka odpovídá maximálnímu povolenému množství tři miliony metrů krychlových přírodních minerálních vod, ovšem skutečné vyčerpané množství bylo 1,34 milionu metrů krychlových. Celková produkce balených přírodních minerálních vod dosáhla v roce 2018 objemu 0,8 milionu metrů krychlových,“ uvádí ministerstvo. Na změnu se musí připravit sedm společností: Bohemia Healing Marienbad Waters (BHMV), Hanácká Kyselka, Chodovar, Karlovarská Korunní, Karlovarské minerální vody, Ondrášovka a Poděbradka.

Zdroj: Lidovky.cz

Scroll to Top