Studenti se vzdělávali u jezera Milada

blank

Studenti Gymnázia dr. Václava Šmejkala z Ústí nad Labem se u jezera Milada během tří exkurzí seznámili s detaily a rekultivací této vodní plochy. Odborníci Palivového kombinátu Ústí je na místě informovali o problematice lesnických i hydrologických rekultivací, historii oblasti v souvislosti s těžbou hnědého uhlí či fungováním rozsáhlé vodohospodářské soustavy v návaznosti na problematiku důlních vod.

Jezero a jeho okolí prochází úpravami. Pracuje se na Tuchomyšlském okruhu, který získá asfaltový povrch. Zázemí u Milady najdou také záchranáři a bruslaři. Nový povrch bude mít cyklostezka vedoucí okolo jezera. Postup prací je naplánovaný tak, aby co nejméně ovlivnil provoz v rekreační zóně. Areál spravuje státní podnik Palivový kombinát Ústí. Vznikne centrální kanalizace, přípojky pitné vody pro hlavní pláž a elektrické a vodovodní přípojky.

Jedním z nejdůležitějších bodů bude zlepšení přístupnosti všech částí jezera zejména pro složky Integrovaného záchranného systému a bezpečnostní službu. Dojde rovněž na čištění tří kilometrů koryta Modlanského potoka, sanace a každoroční opravy stávajících komunikací.

Most také nechá do jezera dopustit vodu. Hladina nádrže vzniklé zatopením lomu klesla kvůli vypařování vody a dlouhodobému suchu. Nyní se zvýší o 50 centimetrů. Akce vyjde na 1,77 milionu korun. Radní již schválili zadání veřejné zakázky společnosti Palivový kombinát Ústí nad Labem, která spravuje jezera Most, Milada u Ústí nad Labem a další plochy po těžbě uhlí na severu Čech. Lokalitu Matylda vlastní město.

Vodarenstvi.cz dlouhodobě sleduje projekt možného propojení jezer, která by mohla vzniknout v Ústeckém kraji zatopením dolů a lomů. Situací se v kraji zabývali premiér Andrej Babiš, ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, ministr životního prostředí Richard Brabec, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček a ředitel PKÚ Petr Lenc. Klíčové rozhodnutí musí padnout v brzké době. V roce 2024 totiž skončí těžba v lomu ČSA.

„Jezero Milada, jezero Most a lom ČSA. Na MPO ověřují záměr na propojení všech těžebních jam tak, aby tady na Ústecku mohla vzniknout soustava propojených jezer nejen pro rekreaci, ale také pro tvorbu zelené energie,“ řekl při návštěvě kraje Andrej Babiš.

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce revitalizací dolů v oblasti efektivně reagovat na sucho. Díky rozsáhlému projektu by také byly významně sníženy negativní následky hornické činnosti v Ústeckém kraji. Ministerstvo již zadalo Palivovému kombinátu Ústí úkol, aby zpracoval studii proveditelnosti s tím, že všechna jezera budou průtočná. Oblast má velký potenciál jako zásobárna vody pro Českou republiku a jako zdroj energie díky vodním elektrárnám a solárním parkům budovaným na hladině jezer. Pro kraj je propojení jezer prioritou pro příští programové období.

Scroll to Top