Modernizace říčanské čistírny za 105 milionů

blank

Více než 105 milionů korun bude stát rekonstrukce čistírny odpadních vod v Říčanech, podle radnice by většinu nákladů měly pokrýt evropské dotace. Je nezbytné zvýšit kapacitu čistírny, která naráží již několik let na své hranice. Aktuálně je možné připojit 16 tisíc lidí, po intenzifikaci by mělo jít o více než 20 tisíc.

„Operační program Životní prostředí poskytne částku zhruba 76 milionů korun. Dodavatel má na výstavbu 20 měsíců od předání staveniště. Současná kapacita říčanské čistírny by měla být navýšena zhruba o 4440 ekvivalentních obyvatel,“ uvedla mluvčí Říčan Kateřina Lauerová, podle které na rozšíření kapacity čistírny odpadních vod čekají majitelé dosud nenapojených nemovitostí, ale i stavebníci.

„Začíná stavební část projektu, na kterém se pracuje od roku 2016. Vytvořit projektovou dokumentaci, získat veškerá povolení a zajistit financování na akci přesahující 100 milionů korun, to se nedá udělat mávnutím kouzelného proutku. I samotná stavba potrvá rok a půl. Staví se v území složitých geologických podmínek s vysokou hladinou podzemní vody a za plného provozu. Rozsah stavby dokládá i finanční náročnost,“ řekl starosta Vladimír Kořen.

Říčany zároveň připravují řadu opatření, aby ulevily Praze při vydatnějších deštích. Hlavní město totiž dlouhodobě nezvládá nárazové lijáky. Vedení Prahy uvedlo, že za to může výstavba v okolí, kvůli které se přívalová voda nemá, kam vsakovat. Říčany v této souvislosti pracují na dvou projektech. Jedním z nich je vytažení potoka na povrch, aby nad ním mělo město větší kontrolu. Druhým je realizace povodňového parku, kam by se v případě povodní mohla rozlít voda. Při silných deštích by mohla v blízkosti Říčan vzniknout i dočasná jezera díky suchým poldrům, které chtějí samosprávy vybudovat pod Pražským okruhem.

 

Scroll to Top