Rokycany připravují studii proti velké vodě

blank

Ve městě jsou stále živé vzpomínky na ničivou povodeň, která oblast zasáhla před 17 lety. V Rokycanech však stále chybí ochrana proti velké vodě. Informoval o tom Deník.

Největší povodeň zasáhla Rokycany v roce 2002, kdy se po nepřetržitém dešti v noci z 12. na 13. srpna průtok v Klabavě z běžných 1,5 kubíku vyhoupl až na 325 krychlových metrů. Šlo o tisíciletou vodu. Škody dosáhly 40 milionů korun. Voda však páchala škody v Rokycanech také v letech 2006 a 2013.

Město po povodních v roce 2002 zahájilo přípravu protipovodňových projektů. Jednalo se o opravu zničeného rybníka Borek a výstavbu protipovodňových opatření na Klabavě a Holoubkovském potoce. Několik let je již také hotová projektová dokumentace. Celkem by se měly náklady na ochranu města před velkou vodou pohybovat kolem půl miliardy.

Studii nechalo připravit Povodí Vltavy, jenže územní rozhodnutí vzhledem k řešení řady připomínek nenabylo právní moci. „Od doby vzniku už také pro řadu věcí platí nová pravidla. Kvůli nové žádosti o územní rozhodnutí by se celá projektová dokumentace musela aktualizovat. Za město jsme se s Povodím Vltavy shodli, že to – vzhledem k nespokojenosti leckterých občanů s podobou projektu – nemá smysl,“ sdělil starosta Václav Kočí.

Zastupitelé však na jaře navrhli, že Rokycany nechají zpracovat studii k nové projektové dokumentaci. Nyní se připravuje vypsání výběrového zřízení na zhotovitele. Město také bojuje s výkupem všech potřebných pozemků.

 

 

Scroll to Top