Developer: O cenný zdroj vody na Smíchově není zájem

blank

Před necelým rokem jsme informovali o ukrytém zdroji podzemní vody na pražském Smíchově na pozemku, kde chce developerská společnost postavit kanceláře a byty. Na místě však byla stavební uzávěra. Podle expertů by mohl zdroj v období sucha zásobovat po dobu deseti dnů více než 600 tisíc Pražanů. Developeři se však zaručili, že jejich práce zásoby vody neohrozí. Dalším problémem je také skutečnost, že není patrné, komu společnost fakticky patří, protože 45 procent drží neprůhledná firma se sídlem v Londýně.

Developerská UDI Group uvedla, že se Praha o zdroj vody příliš nestará. Podzemní zdroj pro technické účely využívá pouze dopravní podnik. „Jestliže je skutečným cílem města chránit tento vodní zdroj, pak je nepochopitelné, že příslušné orgány vydávají jiným developerům a stavebníkům v navrhovaném ochranném pásmu kladná stanoviska. Ti přitom na rozdíl od CWI Smíchov nesplňují podmínky stanovené pro příslušné ochranné pásmo vodního zdroje,“ uvedl v tiskové zprávě Radek Menšík, zakladatel a vlastník skupiny UDI Group, pod kterou CWI Smíchov patří. Město podle něj ochranu zdrojů zanedbává.

„Součástí rekonstrukce Nádražní ulice není kompletní výměna nevyhovující hloubkové splaškové kanalizace a sanace kontaminované zeminy. Jak její havarijní stav, tak nutnost provedení těchto prací přitom jasně uvádějí odborné posudky pro stanovení ochranných pásem. Najednou jsme jediní, kteří skutečně chtějí stanovit ochranná pásma zdroje a provést nákladnou sanaci pozemku,“ pokračoval Menšík.

Příslušný odbor magistrátu sdělil, že se jedná v případě kritického nedostatku pitné vody o velmi významný náhradní zdroj pro obyvatele Prahy a vzhledem k tomu, že do dnešního dne nebylo stanoveno ochranné pásmo I. stupně ani II. stupně, nelze vydat se stavbou závazné souhlasné stanovisko bez vyloučení hrozby kontaminace vodního zdroje, jeho nenávratného poškození nebo znečištění jednotlivých prvků vodního zdroje. Developer tak podal na odbory ochrany životního prostředí Magistrátu a Městské části Praha 5 výzvu k neodkladnému zajištění ochrany vodního zdroje a stěžuje si na jejich dlouhodobou nečinnost. Situaci budeme nadále sledovat.

Foto: Vizualizace nové bytové zástavby v lokalitě 

Scroll to Top