Cajthaml: Mikroplasty se budou v těle kumulovat celý život

blank

Redakce vodarenstvi.cz informovala o tom, že Znojmo jako první město v Jihomoravském kraji hodlá chránit zdraví obyvatel před mikroplasty v pitné vodě. S iniciativou přišli místní lidovci. Podle nich by pomohlo zařízení v úpravně pitné vody. V této souvislosti jsme se zaměřili také na komentář ředitele Ústavu pro životní prostředí Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Tomáše Cajthamla.

„Jíme zdravěji, máme lepší lékařskou péči. Problémy se vysvětlují stresem a špatným životním prostředím. Co se za tím skrývá, už nikdo neřekne. Nakolik se na tom mohou podílet právě plasty, nikdo neví,“ říká Cajthaml. Znojemskou iniciativu vítá.

„Obecně ultrafiltracím fandím, jde o správný krok, ale bohužel nikdo nezjistí, že to pomůže. Membrány odstraňují materiály i s velikostí o setinách mikrometrů. Nenapadá mě důvod, proč by neměly pomoct, ale tyto malé částečky nikdo neměřil. Kdokoliv to tak může napadnout, že nejsou studie a dokonce ani technici, kteří by byli schopní zejména ty nejmenší nanoplasty analyzovat. Nevidíme je, tušíme, že tam jsou, ale pokud někdo použije tuto technologii, nebude schopen prokázat, že se díky ní něco vylepšilo,“ uvádí dále.

Světová zdravotnická organizace v nejnovější zprávě uvedla, že množství mikroskopických částic plastu, které se v současné chvíli vyskytuje v pitné vodě, zatím nepředstavuje pro konzumenty vážnější zdravotní riziko. Podle organizace je nutné sledovat, jak se bude obsah plastů v pitné vodě vyvíjet do budoucna.

Scroll to Top