Troubky odstranily protipovodňovou hráz

blank

Troubky na Přerovsku se staly symbolem tragických povodní v roce 1997. Za obcí z obav před další velkou vodou postavili v roce 2013 bez povolení úřadů protipovodňovou hráz. Val stojí na pozemcích Přerova, který se stavbou dlouhodobě nesouhlasí.

Troubky u Přerova dnes před záplavami částečně chrání jediná zábrana, načerno postavená hráz v lokalitě Závalí. Vedení dvoutisícové obce stavbu vnímá jako dočasné řešení, než se vybuduje složitý systém ohrázování Troubek. S umístěním provizorní protipovodňové ochrany nesouhlasí ani přerovská radnice, ani Povodí Moravy.

Stavební úřad v Přerově podnikl v minulosti vstřícný krok a pozastavil řízení o odstranění černé stavby. Zároveň prodloužil termín, do kterého je obec povinná dodat podklady pro její dodatečné povolení. Troubky by v budoucnu měl chránit komplexní systém ochrany, kvůli kterému se už třetím rokem vykupují pozemky.

Troubky hráz odstranily ve spolupráci s místními zemědělci. „Byla snaha na tomto místě opatřením odklonit vodu tak, aby se nedostala do obce, nebo aby se eliminovala. Podle studie z VUT v Brně by však měla hráz minimální vliv,“ řekl starosta Radek Brázda.

V obci zatím zůstává hráz Závalí, kterou nechala obec postavit v roce 2010 poté, co ji vyplavila další povodeň. I ta vznikla bez povolení, ale má status dočasné stavby. „Jako stavba dočasná má povolení prodlouženo do roku 2020, pravděpodobně budeme žádat v příštím roce o další prodloužení, neboť je to aspoň nějaká protipovodňová ochrana v obci,“ doplnil starosta Troubek.

Foto: Obec Troubky 

Scroll to Top