Ochrání zdroj pitné vody na Hodonínsku ústava?

blank

Podzemní jezero na Moravské Sahaře mezi Strážnicí a Bzencem je zdrojem pitné vody pro tisíce lidí. Její kvalitu může podle části odborníků i samosprávy ohrozit plánovaná těžba štěrkopísku. Desítky starostů a starostek z Hodonínska zdroj před několika dny vyrazily bránit na půdu Senátu ČR.

Jihomoravští politici doufají v ústavní ochranu zdroje. „V tomto sporu by měla být pozice státu zcela jasně na straně vody, protože štěrku se nikdo z nás nenapije. A přesně k tomu může pomoci ústavní ochrana vody,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Petr Hladík.

V roce 2016 sice vláda schválila aktualizaci Státní politiky životního prostředí, která zdůrazňuje prevenci a opatrnost při ohrožení podzemních zdrojů vod v důsledku těžby štěrkopísků, ale návrh na ústavní ochranu vody ale zamítla. „Naší povinností je předložit podněty na rychlé řešení a vrátit na program jednání náš návrh na ústavní ochranu vody,“ sdělila senátorka za Hodonínsko Anna Hubáčková.

Riziko ohrožení zdroje potvrdili jihomoravští hygienici a nesouhlasné stanovisko zaujal také Jihomoravský kraj. U Moravského Písku by se dle plánu mělo těžit 350 tisíc tun štěrku ročně. Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex se nachází na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje.

Společnost Český štěrkopísek je jiného názoru. „V České republice existuje minimálně 15 srovnatelných štěrkoven, kde se těží v obdobných podmínkách, to znamená v blízkosti vodního zdroje. A k žádným negativním vlivům nedochází,“ řekl v roce 2017 České televizi právní zástupce těžařů Pavel Josefus.

Scroll to Top