Hlubuček: Naštěstí máme v Praze vody dost

blank

Náměstek primátora Petr Hlubuček, který má ve vedení hlavního města na starost oblasti životního prostředí, infrastruktury, technické vybavenosti a bezpečnosti, řekl, že metropole dělá maximum pro to, aby využívání vody bylo hospodárné. Redakce vodarenstvi.cz se v souvislosti s probíhající modernizací podolské vodárny a její chystanou rekonstrukcí za 1,7 miliardy zaměřila také na jeho komentář.

„Voda je dnes společenské téma, máme velká sucha, změnu klimatu, znečištěnou podzemní vodu na mnohých místech republiky. Naštěstí v Praze máme ještě vody dost. Věřím, že se nám do příštího září podaří zvládnout rekonstrukci Podolské vodárny, aby díky uhlíkové čističce mohla zvýšit podíl na celkovém objemu vody dodávané pražským domácnostem,“ sdělil Hlubuček.

V letech 2025 až 2030 má přijít na řadu velká oprava za 1,7 miliardy korun. Pražská vodohospodářská společnost totiž připravuje rozsáhlou inovaci velkých přivaděčů vody z Káraného, které zásobují Prahu pitnou vodou. Rovněž bude potřeba vybudovat přivaděč z Podolí do vodojemu na Floru.

„První přijde na řadu úprava 23 kilometrů dlouhého přivaděče z Káraného do Prahy. Proto, aby Pražané nezůstali bez vody, chystáme velkou opravu Podolí. To nám také umožní déle pracovat na opravě přivaděče ze Želivky,“ uvedl při oslavě výročí podolské vodárny Pavel Válek z PVS. Podíl podolské vody v síti stoupne na 17 procent.

„Podolská vodárna je vzorem mnohých staveb, které v Praze plánujeme nebo už budujeme, a je dobrou zprávou, že tato stavba po devadesáti letech stále funguje. Po rekonstrukci bude z této „babičky“ vltavská voda dodávána nadále Pražanům ve výborném stavu, stále v té kvalitě pitné vody jako před devadesáti lety,“ citoval prazskypatriot.cz Hlubučka.

Scroll to Top