Vsetín trápí potkani, chystá se deratizace

blank

Přemnožení potkani způsobují problémy ve Vsetíně. Radnice začala s deratizací. V příštím roce má být plošná po celém městě. Podle mluvčí města Jany Raszkové za problematiku nesou částečnou odpovědnost i obyvatelé. Příkladem je Panská zahrada, kde chodí do parku lidé krmit kachny a pečivem přilákávají hlodavce.  

Pravidelnou deratizaci ve městě provádí Vodovody a kanalizace Vsetín. Na příští rok radnice plánuje plošnou deratizaci, do níž by se kromě Vodovodů a kanalizací Vsetín měli zapojit i majitelé nemovitostí. „V rámci boje proti hlodavcům, zvláště pak potkanům, zvažujeme vydání zákazu krmení kachen, holubů a koček na celém území Vsetína, a to formou městské vyhlášky či obdobného nařízení,“ informoval starosta Jiří Růžička.

Díky pravidelné deratizaci se daří udržovat množství hlodavců na přijatelné úrovni. Zvířata se totiž rychle rozmnožují a jeden pár může mít ročně až 70 mláďat. Potkaní žijí kromě kanalizace také na povrchu okolo popelnic a v neošetřované zeleni, kam lidé vyhazují odpadky. Pravidelně se také pohybují v okolí lidí bez domova. Místa, kde jsou nástrahy položeny, musí být vyznačena varovnými cedulemi.

Vzhledem k tomu, že potkani často migrují, se místa výskytu mění. K jejich hubení se používá například přípravek Hubex. Obsahuje pekařské drobky, šrot, kukuřici, čokoládu, tuk a účinnou látku antikoagulant. Nástrahy jsou pokládány pomocí dvoumetrových trubek do útrob kanálu.

„Efektivitu deratizace zvyšuje to, když se ve stejnou dobu připojí se svými prostory a objekty také města a obce, případně průmyslové podniky, v jejichž areálech se potkani pohybují. Jde především o výrobce potravin a vývařovny. Důležitá je koordinace aktivit zúčastněných stran. Můžu konstatovat, že s většinou měst a obcí je spolupráce v této oblasti velmi dobrá. Deratizace pro naši společnost realizují specializované firmy ve spolupráci s našimi zaměstnanci, kteří jim zpřístupňují kanalizační síť,“ nastínil pro vodarenstvi.cz zkušenosti s deratizací ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka.

Ilustrační foto 

Scroll to Top