Podolskou vodárnu čeká modernizace za 1,7 miliardy

blank

Vodárna letos slaví 90 let. Také v ní probíhá rekonstrukce kvůli zkvalitnění pitné vody, která proudí za mimořádných okolností z tohoto náhradního zdroje do sítě. V letech 2025 až 2030 má přijít na řadu velká oprava za 1,7 miliardy korun. Pražská vodohospodářská společnost totiž připravuje rozsáhlou inovaci velkých přivaděčů vody z Káraného, které zásobují Prahu pitnou vodou. Rovněž bude potřeba vybudovat přivaděč z Podolí do vodojemu na Floru.

„První přijde na řadu úprava 23 kilometrů dlouhého přivaděče z Káraného do Prahy. Proto, aby Pražané nezůstali bez vody, chystáme velkou opravu Podolí. A také nám to umožní déle pracovat na opravě přivaděče ze Želivky,“ uvedl při oslavě výročí podolské vodárny Pavel Válek z PVS. Podle náměstka primátora Petra Hlubučka zvládne vodárna produkovat 500 litrů vody za vteřinu. Podíl podolské vody v pražské síti tak stoupne na 17 procent.

PVS je vlastněná městem Praha a obnovu infrastruktury financuje z nájmu od Pražských vodovodů a kanalizací (PVK), které v metropoli zajišťují distribuci pitné vody a čištění vody odpadní. Další investice financuje přímo magistrát. PVS tento rok zahájí více než stovku modernizací vodovodních řadů, kanalizačních potrubí a dalších částí infrastruktury. Další investice se týkají Ústřední čistírny odpadních vod na Císařském ostrově a menších čistíren. Společnost pokračuje i v několika desítkách zahájených staveb.

PVS letos proinvestuje 2,18 miliardy. K největším chystaným akcím patří dokončení rekonstrukcí kanalizace v Jungmannově ulici v Praze 1 za 45,2 milionu korun a v ulici Nad Novou Libní v Praze 8 za 41,5 milionu. Dále bude pokračuje modernizace čerpacích stanic na Novodvorské za 29,9 milionu a na Chodově za 29,2 milionu.

 

Scroll to Top