Grund: Dostavba kanalizace v Brně významně ovlivní kvalitu života tří tisíc lidí

blank

V pěti městských částech Brna chybí kanalizace. Stavba, která začala na jaře, by měla skončit v roce 2023. Investice se týká Bosonoh, Maloměřic a Obřan, Líšně, Tuřan a části Brno-jih.

Za pět let chce mít město kanalizaci na většině území. V Bosonohách zahrnuje dostavbu oddílného kanalizačního systému, v Líšni dostavbu splaškové kanalizace, v Maloměřicích a Obřanech se investice týká dostavby stokové sítě. V Tuřanech budou práce směřovat do místní části Dvorsko a v Brně-jihu se dostaví kanalizační síť včetně komunikace. Radní pro investice David Grund zdůraznil, že se jedná o jeden nejvýznamnějších projektů na území města.

Brno má také k dispozici generel odvodnění zpracovaný v roce 2009, který se zabývá také problematikou odkanalizování města. Vzhledem k mnoha změnám v průběhu uplynulých 10 let je nutné dokument zrevidovat, což je předmětem veřejné zakázky, kterou schválili radní. Obsahuje zahájení zadávacího řízení na nadlimitní veřejnou zakázku, jejímž účelem je zajištění aktualizace a řádné správy části Kanalizace Generelu odvodnění města Brna. Smlouva bude uzavřena na 6 let.

Město má před velkou vodou ochránit poldr v Chrlicích

Protipovodňový poldr by se měl nacházet u dálnice D2 naproti obchodnímu centru Olympia. „Kvůli rozlité vodě vzniknou bahna a zvýší se výskyt komárů. Území se tím znehodnotí,“ popsal obavy starosta Chrlic Lukáš Fila.

Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře dochází k zaplavení poldru výjimečně. „Po opadnutí povodně je pravděpodobné, že v ploše poldru zůstane uložena část sedimentu, což si vyžádá úklid. K naplnění však dojde jen při stoleté vodě,“ řekl Chmelař.

Magistrát plánuje protipovodňová opatření i v Sokolově ulici v části Brno-jih, kde rozšíří koryto Svratky. „Se současným návrhem nemáme problém. Chceme, aby byla opatření trvalá,“ uvedl místostarosta Josef Haluza. Jednotlivé práce na poldru a korytu řeky by měly v největším moravském městě začít v roce 2021.

 

 

Scroll to Top